Mondspoelmiddel

Meestal volstaat het om de tanden te reinigen met een tandenborstel en fluoridetandpasta. Op die manier wordt zowel tandplaque verwijderd als fluoride op de tanden aangebracht. Een mondspoelmiddel kan aanvullend gebruikt worden op het mechanisch reinigen, maar is niet noodzakelijk en vervangt het poetsen met een tandenborstel niet. Wanneer er enkel gespoeld wordt met een mondspoelmiddel, wordt tandplaque onvoldoende verwijderd. 

Er zijn verschillende soorten mondspoelmiddelen met verschillende actieve bestanddelen:

De eerste groep zijn de fluoridemondspoelmiddelen. Fluoride is de stof die het glazuur beter bestand maakt tegen tandbederf (zie rubriek ‘Fluoride’). Er zijn situaties waarin spoelen met een fluoridemondspoelmiddel, als aanvulling bij het tandenpoetsen, aanbevolen wordt. Dit kan bijvoorbeeld bij personen met een verhoogde vatbaarheid voor tandbederf, zoals:

      • Personen met een beugel;
      • Personen met een verminderde speekselproductie (xerostomie);
      • Personen met een glazuurafwijking of met beginnend tandbederf (gaatjes);
      • Personen met blootliggende tandwortels, om tandbederf ter hoogte van de tandwortel te voorkomen.

De tweede groep zijn de mondspoelmiddelen die chloorhexidine bevatten. Deze stof inactiveert bacteriën. Een mondspoelmiddel op basis van chloorhexidine kan door de tandarts of mondhygiënist worden geadviseerd in geval van:

      • Acute tandvleesontsteking (gingivitis) of botontsteking (parodontitis);
      • Na een behandeling ter hoogte van het tandvlees of kaakbot;
      • Om na een heelkundige ingreep of trauma ter hoogte van de mond infecties te voorkomen of te genezen;
      • Personen bij wie tandenpoetsen met een tandenborstel moeilijk gaat.

Opgelet: voor mondspoelmiddelen met andere actieve ingrediënten vraag je best raad aan de tandarts of mondhygiënist.

De mond spoelen is voor personen met een beperking vaak niet gemakkelijk of zelfs niet haalbaar. In dat geval is het beter om te kiezen voor een gel- of sprayvorm van het product of om het spoelmiddel op een gaasje aan te brengen en over de tandvlakken uit te smeren.

afbeelding gaasje

Afbeelding uitroepteken in driehoek Mondspoelmiddelen kunnen ook nevenwerkingen hebben. Heel wat mondspoelmiddelen bevatten een hoog percentage alcohol wat bij langdurig gebruik een droge mond en irritatie van de slijmvliezen kan uitlokken. Sommige mondspoelmiddelen kunnen ook verkleuringen ter hoogte van de tanden veroorzaken, de smaak veranderen of ‘gezonde’ mondbacteriën verdrijven. Gebruik deze middelen dus nooit op eigen initiatief en vraag steeds advies aan de tandarts of mondhygiënist.