Bijzondere adviezen

Welkom bij de bijzondere adviezen van Gezonde Mond!

Deze adviezen zijn bedoeld voor iedereen die de mondzorg van personen met een beperking of van personen waarbij de mondzorg extra aandacht vraagt, uitvoert of ondersteunt. Je vindt hier onder andere antwoorden op vragen zoals 'Hoe poets je de mond van iemand anders?' 'Welke mondaandoeningen komen vaak voor en wat kan je er aan doen?' 'Waar kan de tandarts of mondhygiënist je allemaal bij helpen' en 'Zijn er tips om het bezoek aan de tandarts of mondhygiënist gemakkelijker te doen verlopen?'. 

De adviezen worden ondersteund door korte filmpjes van enkele minuten. Je kan kiezen de adviezen enkel te lezen of enkel de filmpjes te bekijken. Uiteraard kan je het ook allebei doen. Schakel zeker de ondertitels van de filmpjes in door rechtsonder op het volgende icoontje te klikken: Icoon ondertiteling

Waarom is een goede mondzorg nu zo belangrijk? Zowel bij personen met een beperking, als bij personen zonder beperking is er een duidelijke link aangetoond tussen mondgezondheid en de algemene gezondheid. Dit betekent dat een slechte mondgezondheid kan leiden tot problemen met de algemene gezondheid en een lagere levenskwaliteit.

Wil je hier graag meer over te weten komen? Dat kan in onze factsheet 'Mondgezondheid bij personen met een beperking'. 

Klik hieronder op de knop van de adviezen waar jij graag meer over wil leren:


Mondaandoeningen

Ontdek hier welke mondaandoeningen vaak voorkomen bij personen met een beperking en wat je eraan kan doen.

Klik hier om naar mondaandoeningen te gaan
Mondhygiëne

Op deze pagina vind je meer informatie rond het gebruik van een tandenborstel, interdentaal reinigen en nog veel meer!

Klik hier om naar mondhygiëne te gaan
Fluoride

Is het echt zo belangrijk om tandpasta met fluoride te gebruiken? Hoeveel fluoride gebruik je dan best, in welke vorm en waarom? Dat ontdek je hier!

Klik hier om naar fluoride te gaan
Aanpak

Op deze pagina lees je meer over de correcte poetshouding en je krijgt tips om van het mondzorgmoment een zo aangename mogelijke ervaring te maken!

Klik hier om naar aanpak te gaan
Voeding

Wist je dat mondvriendelijke voeding niet helemaal hetzelfde is als gezonde voeding? Meer informatie vind je op deze pagina.  

Klik hier om naar voeding te gaan
Professionele zorg

Hier wordt uitgelegd wat de tandarts of mondhygiënist (preventief) kan doen om de mondhygiëne te verbeteren. Er worden ook enkele tips gegeven om het bezoek voor te bereiden. 

Professionele zorg