Fluoride

Fluoride maakt tandweefsels beter bestand tegen de inwerking van zuren en beschermt in hoge mate tegen tandbederf (gaatjes). Er zijn verschillende manieren om fluoride op de tanden aan te brengen. De meest courante manier is aan de hand van tandpasta. Dit is niet altijd haalbaar of voldoende bij personen met een beperking. Vraag daarom raad aan een tandarts of mondhygiënist om de geschikte manier te vinden voor het aanbrengen van voldoende fluoride.

Tandpasta
    • Er zijn heel veel verschillende soorten tandpasta’s op de markt die fluoride bevatten. Let op: er zijn ook tandpasta’s die geen of onvoldoende fluoride bevatten. Het fluoridegehalte wordt uitgedrukt in ppm (parts per million) of met een percentage en staat steeds genoteerd op de verpakking van de tandpasta.
    • De hoeveelheid fluoride die een tandpasta mag bevatten en de hoeveelheid tandpasta die je gebruikt, moet je aanpassen aan de leeftijd van de persoon. 
      • Kinderen tussen de 0 en 2 jaar: hiervoor gebruik je ongeveer een rijstkorrel tandpasta met 1000 ppm fluoride.
      • kinderen tussen de 2 en 6 jaar: hiervoor gebruik je ongeveer een erwt tandpasta met 1000 ppm fuoride.
      • Iedereen ouder dan 6 jaar: hiervoor gebruik je ongeveer 1 tot 2 cm tandpasta met 1450 ppm fluoride.
    • De tandarts of mondhygiënist kan op basis van het risico op tandbederf in sommige situaties aanraden om een tandpasta met een hoger (>1450 ppm) fluoridegehalte te gebruiken. Deze tandpasta’s kunnen enkel verkregen worden via de apotheek.
    • Meer informatie over tandpasta vindt je hier.

Afbeelding met opsomming hoeveelheden fluoride 

Mondspoelmiddel

Bepaalde mondspoelmiddelen bevatten fluoride. Ze kunnen door de tandarts of mondhygiënist geadviseerd worden bij een hoog risico op tandbederf of wanneer poetsen met tandpasta niet mogelijk is. De tandenborstel, een gaasje of sponsje kan in het fluoride bevattend mondspoelmiddel worden gedrenkt en op de tanden worden uitgesmeerd. De voorkeur gaat uit naar een mondspoelmiddel dat geen alcohol bevat. Vraag advies aan de tandarts of mondhygiënist. Meer informatie over het gebruik van mondspoelmiddel vindt je hier.

Fluoridelak of -gel

Fluoridelak of -gel kan, omwille van de hoge dosis fluoride die het bevat, enkel door een tandarts of mondhygiënist worden aangebracht. De lak of gel wordt geadviseerd bij een hoog risico op tandbederf en meestal pas vanaf de doorbraak van het definitief gebit. Een lak of gel wordt meestal 2 tot 4 keer per jaar aangebracht door een tandarts of mondhygiënist.

Fluoridesupplementen

Inname van fluoridesupplementen via tabletten of druppels is vanuit medisch oogpunt niet noodzakelijk. Fluoride is namelijk geen essentiële stof voor het lichaam. Enkel bij personen met een hoog risico op tandbederf kunnen deze supplementen zinvol zijn, mits fluoride lokaal op de tanden kan inwerken, zoals bijvoorbeeld een fluoridetablet pletten of opzuigen. Het effect hiervan vergroot nog wanneer je het gebruik van fluoride combineert met een goede mondhygiëne, zoals het reinigen van de tanden met een tandenborstel en fluoridetandpasta. Let wel op: fluoridesupplementen bij kinderen jonger dan zes jaar worden enkel gebruikt op advies van tandarts en/of mondhygiënist.