De tandenborstel

De keuze tussen een elektrische en manuele tandenborstel

     elektrische tandenborstel     manuele tandenborstel
     

Je kan kiezen tussen verschillende soorten tandenborstels : een klassieke manuele tandenborstel of een elektrische tandenborstel. De elektrische tandenborstels kunnen opgedeeld worden in sonische tandenborstels (trillende beweging) en oscillerend roterende tandenborstels (draaiende beweging). De oscillerend roterende tandenborstels verwijderen de tandplaque efficiënter. Een manuele tandenborstel vraagt extra poetstijd en techniek en is vaak moeilijker te hanteren voor personen met een beperking of hun begeleiding. Elektrische borstels zijn dan weer een stuk zwaarder en de trillingen kunnen soms angst uitlokken. Ook de kostprijs kan een rol spelen in de keuze van een tandenborstel. De elektrische tandenborstel is duurder dan een manuele tandenborstel.

 

Indien mogelijk, geef dan zeker inspraak aan de persoon met een beperking bij de keuze van een tandenborstel. Dit zal de medewerking verbeteren.

Het aanpassen van de tandenborstel voor meer grip

Wist je dat je een tandenborstel eenvoudig kan aanpassen zodat het gebruik ervan gemakkelijker wordt? Hieronder sommen we enkele tips op.

Borstelkop

Indien het gebruik van een elektrische borstel niet mogelijk of niet nodig is, kies je voor een manuele tandenborstel met zachte tot medium haren. Kies voor een borstel met een kleine borstelkop en afgeronde hoeken of eventueel een kindertandenborstel. Zo kom je gemakkelijker bij de achterste kiezen en dit kan ook bij kokhalsneigingen tijdens het poetsen nuttig zijn (minder aanraken van de tong).

Steel

Het is belangrijk dat de borstelsteel voldoende houvast biedt en gemakkelijk in de hand ligt. Bij personen met een beperking kan het nodig zijn om de steel individueel aan te passen. Het heft van een elektrische tandenborstel is meestal groter en biedt voldoende grip. Om de grip op een manuele borstel te verbeteren, kan je een paar hulpmiddelen aanwenden, zoals bijvoorbeeld:

1. Het heft van de tandenborstel in een tennisbal steken. 

tennisbal

 

2. Het handvat van een fiets bevestigen aan het heft van de tandenborstel.

tandenborstel verbonden met handvat van een fiets

3. Een stukje cilindervormige buisisolatie rond het heft van de tandenborstel aanbrengen.

buisisolatie verbonden aan tandenborstel

 

4. Het heft van de tandenborstel met een klittenband of dikke elastiek aan de hand bevestigen.

tandenborstel verbonden aan hand met elastiek

5. Bij beperkte motoriek of spierspasmen kan het heft verlengd worden met een lat of houten tongspatel.

tandenborstel verlengd met lat

 

 

Wanneer er hulpmiddelen gebruikt worden om andere gebruiksvoorwerpen (zoals bijvoorbeeld bestek of schrijfgerei) aan te passen, kan het aanpassen van de tandenborstel eventueel analoog hieraan gebeuren. Je kan bepaalde van deze hulpmiddelen terugvinden in speciaalzaken.

Andere tandenborstel en aanpassingen

Hoek

Bij sommige types van tandenborstels kan je de hoek van de borstelkop ten opzichte van het heft aanpassen door deze in heet water onder te dompelen en zo de kop zachtjes om te buigen. Dit kan soms nuttig zijn om beter bij de achterste kiezen te geraken.

Soloborstel

Een soloborstel is een tandenborstel met slechts één kleine bundel borstelharen. Deze tandenborstel is handig om te reinigen op moeilijk bereikbare plaatsen zoals bijvoorbeeld de achterkant van de laatste kiezen. Ook bij sterke kokhalsneiging kan dit een handig hulpmiddel vormen.

Reinigen van de tandenborstel

Onderhoud

Voor elk type tandenborstel gelden dezelfde onderhoudsvoorschriften. Na gebruik wordt de borstel grondig gespoeld met water, aan de lucht gedroogd en daarna rechtop bewaard in een houder of bekertje. Wanneer de borstelkop met de kop naar beneden bewaard wordt of in een beker met water wordt gezet, is er meer kans op toenemende kolonisatie met bacteriën uit de mondholte. Een versleten tandenborstel verwijdert minder goed de tandplaque. Vervang een tandenborstel daarom tijdig. Minstens om de drie maanden zou de tandenborstel vervangen moeten worden, sneller wanneer je merkt dat de haren uit elkaar gaan staan.

Indien poetsen met een tandenborstel helemaal niet mogelijk is, dan kunnen etensresten met een sponsje, gaasje of vingertandenborstel gedrenkt in een fluoridetandpasta of -spoelmiddel verwijderd worden. Weet wel dat dit veel minder doeltreffend is dan poetsen met een tandenborstel!

Gebitsprothese reinigen

Om een uitneembare gebitsprothese te reinigen wordt gebruik gemaakt van een gewone tandenborstel of gebitsprotheseborstel. Een gebitsprotheseborstel heeft twee borstelkoppen. Een grote kop voor het reinigen van de buitenste, grotere oppervlakken en een kleine kop om te reinigen op de plaatsen waar je moeilijker met de grote kop bij kan, bijvoorbeeld de smalle gleuf aan de binnenzijde van de gebitsprothese. Meer informatie over het reinigen van een gebitsprothese vind je op de pagina 'reinigen uitneembare gebitsprothesen'