uitneembare gebitsprothesen

 

  •  
  • Om een gebitsprothese uit de mond halen, ga je met beide wijsvingers langs de mondhoeken in de mond en plaats je je wijsvingers langs beide zijden van de protheserand. Door je vingers onder de rand van de gebitsprothese te plaatsen, breng je lucht onder de gebitsprothese en komt deze gemakkelijk los. Indien je merkt dat dit niet gemakkelijk gaat kan je raad vragen aan de tandarts of mondhygiënist over hoe je de prothese best uithaalt en opnieuw inbrengt.

    Tijdstip

    Spoel de gebitsprothese na elke maaltijd af onder de kraan om voedselresten te verwijderen en reinig eenmaal per dag met een protheseborstel en een neutrale, vloeibare handzeep en water. Droog de gebitsprothese af na het spoelen en bewaar ze droog.

    Methode

    Reinig zowel de binnenkant als de buitenkant van de gebitsprothese. Doe dit met een gebitsprotheseborstel, deze is speciaal ontworpen voor het reinigen van protheses. Om te voorkomen dat de gebitsprothese valt en breekt of beschadigd raakt tijdens het reinigen, doe je dit best boven een lavabo gevuld met water of boven een handdoek.

    Producten

    Gebruik geen tandpasta en ook geen heet water. Dit kan de gebitsprothese beschadigen. Gebruik geen andere producten tenzij aanbevolen door een tandarts of mondhygiënist. Reinigingstabletten zijn niet echt nodig maar kunnen ondersteunend werken, vooral bij schimmelinfecties in de mond. Reinig wel steeds mechanisch voordat je een reinigingstablet gebruikt.

    Je mag niet vergeten dat ook de mondslijmvliezen onder de gebitsprothese gereinigd moeten worden met een zachte tandenborstel of een gaasje. Controleer regelmatig de mondslijmvliezen onder de gebitsprothese op irritaties, wondjes, aanslag of zweren. Indien je merkt dat een persoon last ondervindt door zijn/haar gebitsprothese, raadpleeg dan een tandarts.

    Een uitneembare prothese wordt ’s nachts of tijdens een dutje niet gedragen en droog bewaard in een open gebitsprothesebakje. Dit dient om irritatie en schimmelinfecties van de mondslijmvliezen te vermijden en de slijmvliezen rust te gunnen. Het gebitsprothesebakje wordt best gelabeld met de naam van de prothesedrager en wordt bewaard op een veilige plaats.

    Wanneer er een harde aanslag (tandsteen) op de prothese aanwezig is, kan je dit verwijderen met je gebitsprotheseborstel en een beetje azijn. Eventueel kan je de gebitsprothese een korte tijd (15 minuten) in azijn laten weken. Gebruik in geen geval andere schurende middelen en spoel de prothese nadien goed af. Lukt het niet om de aanslag te verwijderen? Raadpleeg dan de tandarts of mondhygiënist.

    Wanneer een gebitsprothese gebroken is of beschadigd, ga je langs bij de tandarts. Je herstelt de prothese niet zelf door de stukken aan elkaar te lijmen, gezien de kans op inslikken of inademen van de losse stukken en mogelijke irritatie van de mondslijmvliezen door de gebruikte lijm.

    Bij een uitneembare gebitsprothese op implantaten of op natuurlijke tandwortels (overkappingsprothese of klikprothese), verwijder je de uitneembare gebitsprothese en reinig je deze zoals hierboven beschreven. De natuurlijke tandwortels reinig je met een klassieke tandenborstel en tandpasta en de implantaten reinig je zoals beschreven op de pagina ‘Niet-uitneembare gebitsprothesen en tandimplantaten’.