Poetsmethode

Wil je graag weten wat de juiste manier is om de tanden te poetsen? Lees dan snel verder of bekijk de video. 

Je hanteert best steeds dezelfde volgorde bij het poetsen. Zo voorkom je dat je plaatsen vergeet. Starten doe je bij voorkeur achteraan (op de moeilijkste plekken), ter hoogte van de laatste kies, en vervolgens kom je stapsgewijs naar voren. Zorg ervoor dat telkens alle tandvlakken gepoetst worden. Deze kan je onthouden door middel van de 3B's.

 Afbeelding 3b's

Bij gebruik van een elektrische tandenborstel plaats je de ronde borstelkop langs de tandvleesrand. Je hoeft geen poetsbewegingen uit de voeren met dit type tandenborstel. Je verplaatst de borstel van tand naar tand en blijft enkele seconden op elk tandvlak staan. Je volgt daarbij de glooiing van de tandvleesrand. Gebruik niet te veel druk. Sommige elektrische tandenborstels hebben een druksensor die, wanneer er te veel druk gebruikt wordt, een signaal geeft zoals bijvoorbeeld oplichten, stilvallen of het aantal rotaties minderen.

  •  
  • Opsomming poetsmethode

Bij gebruik van een manuele tandenborstel plaats je de tandenborstel onder een hoek van 45° naar de tandvleesrand toe en maak je kleine cirkelvormige bewegingen tijdens het poetsen. Je schuift daarbij langzaam van tand naar tand. Gebruik niet te veel kracht en vermijd horizontaal schrobben.  Om de binnenste vlakken van de voorste tanden schoon te maken, houd je de tandenborstel in een verticale positie, plaats je hem op de tandvleesrand en maak je op- en neergaande bewegingen.

Poetsmethode 0-2 jaar: rijstkorrel tandpasta, elke tand poetsen tot aan de tandvleesrand met een schrob-beweging

Elektrisch poetsen voor alle leeftijden

Figuur elektrisch poetsen voor personen onder 12 jaar. Volg de drie B's, volg de vorm van de tanden, poets elke tand tot aan de tandvleesrand

Figuur manueel poetsen van 6 tot 12 jaar. Volg de drie B's, plaats de tandenborstel op een hoek van 45 graden, poets elke tand tot aan de tandvleesrand en gebruik een cirkelvormige beweging.
+ 12 jaar: 

Figuur manueel poetsen voor personen ouder dan 12 jaar. Volgens de drie B's, plaats de tandenborstel op een hoek van 45 graden, poets elke tand tot aan de tandvleesrand,  gebruik een cirkelvormige beweging.

  •  

Wanneer het tandvlees bloedt bij het poetsen, hoef je het poetsen zeker niet te staken of te minderen. Dit is namelijk een teken dat het tandvlees ontstoken is omdat plaque zich heeft opgestapeld langs de tandvleesrand. Dit is meestal niet pijnlijk. Blijf op de plaatsen waar het tandvlees bloedt dus zeker goed poetsen en geef ze zelfs nog wat extra aandacht.

Spoel en droog na gebruik alle materialen steeds goed af. De kop en het heft van een elektrische tandenborstel koppel je los en reinig en droog je apart. Je bewaart de tandenborstel droog met de borstelkop naar boven in een bekertje of op het oplaadstuk bij een elektrische tandenborstel.

Naspoelen van de mond

Overmatig naspoelen met water is niet nodig en vaak ook moeilijk haalbaar bij personen met een beperking. Bovendien is het geen probleem en kan het zelfs beschermend werken als er nog een beetje tandpasta op de tanden achterblijft. Zorg er wel voor dat grote hoeveelheden schuim en speeksel worden uitgespuwd na het poetsen, zodat men zich niet verslikt. Indien spuwen onmogelijk blijkt te zijn, kan overtollig schuim met een gaasje of tip van een handdoek worden weggenomen.